Senioři Humpolec

27 Zář

Parádní rozhled z Kuňky, aneb výlet na Pardubicko!

Parádní rozhled z Kuňky, aneb výlet na Pardubicko!

V úterý 24. 9. 2024 se uskutečnil zájezd našeho spolku do Slatiňan a na Kunětickou horu, kterého se zúčastnilo 47 seniorek a seniorů.

Když jsme vyráželi po osmé hodině ještě za sluníčka z Humpolce, doufali jsme, že nám krásné počasí vydrží. Leč naši meteorologové se poslední dobou nemýlí, a tak nás ve Slatiňanech vítal drobný déšť. I přesto jsme si udělali krátkou procházku po rozlehlé zahradě obklopující letní sídlo šlechtického rodu Auerspergů. Nenápadný zámeček skrývá nádherné interiéry, které jsme si prošli, a se zaujetím si vychutnali i zasvěcený výklad našich průvodkyň.

Pak už naše kroky vedly rovnou za nosem za krásnou vůní koňského hnoje . A nebyl to hnůj ledajaký! Setkání s nádhernými černými kladrubskými koňmi v nás zanechalo úžasný dojem. Ve slatiňanském hřebčíně jsme navštívili také kočárovnu a sedlovnu a po krátké pauze na rychlý oběd z vlastních zásob jsme vyrazili směrem na Kunětickou horu.

Přestože měli někteří účastníci trochu obavu, jak zvládnou cestu do kopce na hrad, ukázalo se, že ani ortopedické hole nejsou na překážku. Zdatnost našich seniorek a seniorů zaslouží velký obdiv. Odměnou nám všem byl nádherný výhled z Kuňky, jak se hoře podomácku říká. Její nadmořská výška činí „jen“ 315 metrů, ale rozhled do rovinatého kraje nabízí opravdu parádní. Počasí nás odměnilo za naši celodenní aktivitu návratem sluníčka, a tak nezbývalo než si na závěr slíbit, že si musíme brzy naplánovat další pěkný výlet po naší krásné zemi.

Zapsala Hana Havelková